Bizjak Kotnik Betka

profesor, v. d. direktorica zavoda, v. d. ravnateljica SGBŠ

Življenjepis

Betka Bizjak Kotnik od leta 2000 poučuje saksofon na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Diplomirala je na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri Matjažu Drevenšku, kjer je končala tudi podiplomski specialistični študij. Izpopolnjevala se je na Konservatoriju za glasbo v Lyonu pri Jean-Denis Michatu. V preteklosti je v duu s pianistko Milanko Črešnik koncertirala doma in na tujem, snemala za Radio Slovenija in leta 2008 izdala samostojno zgoščenko Repliques. Nastopala je v komornih zasedbah za sodobno glasbo kot sta Ansambel Neofonija in Ansambel Forum sodobne glasbe.

V središču glasbenega delovanja Betke Bizjak Kotnik je od 2013 muziciranje, druženje, izvajanje projektov, koncertov ter snemanj v komorni zasedbi R O Y A Quartet, s katerim so v tem času izvedle recitale na Hrvaškem, Poljskem, v Srbiji, Sloveniji, Avstriji, Bolgariji, na Madžarskem in na turneji po Argentini leta 2019. Na Svetovnem kongresu saksofonistov v Strasbourgu v Franciji in Zagrebu so predstavile nova dela skladateljic Nine Šenk, Margarete Ferek-Petrič, Ane-Marie Huszcza, Oliwie Abravesh in pevke-skladateljice Zvezdane Novaković. Leta 2019 so nastopile v koncertnem ciklu Atelje Društva slovenskih skladateljev s skladbami Vinka Globokarja in s krstnimi izvedbami del Nine Šenk, Leona Firšta in Carlosa Castellarneauja. Jeseni 2020 so v Slovenski filharmoniji nastopile na Forumu sodobne glasbe s krstno izvedbo Drobtine časa Larise Vrhunc in s skladbo Fabiena Levya: Durh. Leta 2021 so za arhiv Radia Slovenija posnele koncert Komorni studio in pričele s snemanjem skladb za zgoščenko.

Betka Bizjak Kotnik je od leta 2018 ravnateljica glasbene šole Konservatorija za glasbo in bale Ljubljana, v šolskem letu 2023-24 pa opravlja v. d. Direktorja Konservatorija. Dejavna je kot predavateljica na poletnih šolah in seminarjih saksofona ter kot članica žirij mednarodnih in nacionalnih tekmovanj. Z učenci in dijaki se je udeleževala mnogih nastopov, gostovanj, domačih in mednarodnih tekmovanj. Nekateri iz med njih so sedaj tudi uveljavljeni glasbenik in učitelji.

Dosežki