Iskanje


Mojstrski tečaji 18.-22.11.2016

Festival EMONA ponuja seminarje eminentnih gostujočih profesorjev za učence, dijake in študente v obliki individualnih ur. Udeležencem priporočamo nastop s klavirsko spremljavo.

18.–22. 11. 2016: flavta, oboa, klarinet, saksofon

Saksofon, v petek, 18.11.2016, prof. Dragan Sremec 
Oboa, v soboto in nedeljo, 19.–20. 11. 2016, prof. Branko Mihanović 
Klarinet, v soboto in nedeljo, 19.–20. 11. 2016, prof. Davor Reba
Flavta, v ponedeljek in torek, 21.–22.11.2016, prof. Gaby Pas-Van Riet

Cena za eno lekcijo: 48,00 EUR

Cena za pasivno udeležbo (1 dan): 50,00 EUR
 
Predavatelji:

saksofon:
prof. Dragan Sremec

Dragan Sremec je diplomiral iz dirigiranja pri prof. Igorju Gjadrovu in saksofona v razredu prof. Josipa Nochte na Glasbeni akademiji v Zagrebu. Pri prof. Nochti je zaključil tudi podiplomski študij saksofona. Kot štipendist francoske vlade in fundacije Iva Pogorelića se je dodatno izobraževal v Parizu pri prof. Danielu Deffayetu, kot štipendist Fulbrightove fundacije pa pri dr. Eugeneu Rousseauju. Kot solist je prejemnik številnih nagrad in priznanj. Z Zagrebškim kvartetom saksofonov je osvojil številne nagrade (Milka Trnina, judita, nekajkrat je osvojili nagrado porin - za najboljšo diskografsko izdajo). Dragan Sremec koncertira po vsej Evropi, večkrat pa je gostoval v Severni Ameriki. Kot solist je sodeloval s številnimi priznanimi orkestri (Zagrebška filharmonija, Simfonični orkester HRT, Zagrebški solisti, Orkester Slovenske filharmonije, Orkester HRM, ansambel Cantus, Emory Wind Ensemble, U. S. Navy Band) in dirigenti (Kazushi Ohno, Pavle Dešpalj, Klaus Arp, Alun Francis, David Itkin, Boris Papandopulo, Vjekoslav Šutej, Berislav Šipuš, Igor Gjadrov, Ralph Gambone, Mladen Tarbuk, Marko Letonja). Muziciral je s saksofonistoma Claudeom Delangleom in Eugenom Rousseaujem ter s pianisti Itamarom Golanom, Đorđem Stanettijem in Karijem Millerjem in s številnimi priznanimi hrvaškimi glasbeniki, uveljavljeni hrvaški skladatelji pa so mu posvetili skladbe. Kot dirigent je dobitnik številnih nagrad na tekmovanjih na območju nekdanje Jugoslavije. Dirigiral je Zagrebški filharmoniji, Simfoničnemu orkestru HRT, Dubrovniškemu simfoničnemu orkestru, ansamblu Dubrovniškega festivala, Zboru HRT, Zboru Ivana Gorana Kovačića in Orkestru Hrvaške vojske. Je redni profesor na Glasbeni akademiji Zagreb. Dragan Sremec je član žirij na številnih domačih (hrvaških) in mednarodnih tekmovanjih (TEMSIG, Krško, Nova Gorica, Riga, Granges les Valence).


klarinet:
prof. Davor Reba

Davor Reba (1975) je diplomiral leta 1994 in leta 1998 magistriral na Akademiji za glasbo v Zagrebu, v razredu prof. Josipa Tonežića.
V času študija se je izpopolnjeval tudi v Antwerpnu pri prof. Walterju Boeykensu.
Sodeloval je s hrvaškimi pianisti Ljubomirom Gašparovićem, Darkom Domitrovićem, Srebrenko Poljak, Marino Pletikose, Lano Bradić, Martino Cukrov in Ivom Batošem. Z njimi je izvedel recitale na Hrvaškem in v tujini.
Kot solist je nastopil z orkestrom Zagrebške filharmonije, s Hrvaškim komornim orkestrom in Komornim orkestrom iz Zadra. 
Sodeluje v različnih komornih zasedbah, kot so: Zagrebški  kvartet, Kvartet Porin, Cantus, Kvartet klarinetov Arundo Donex (Belgija), Pihalni kvintet Crowind, kakor tudi v omenjenih orkestrih: Varaždinski komorni orkester, Hrvaški komornim orkester in orkester Hrvaškega radia. Je soustanovitelj Pihalnega okteta, septeta Ad libitum in   Ansambla klarinetov, vse pod okriljem  Zagrebške filharmonije. 
Od leta 1997 je stalni član Zagrebške filharmonije, od leta 2001 pa je prevzel mesto solo klarinetista. Z orkestrom, s svetovno znanimi solisti ter dirigenti, nastopa po turnejah v Evropi, Mehiki in na Japonskem.
Leta 2006 je kot predstavnik Hrvaške nastopil z orkestrom World Philharmonic Orchestra v Parizu.
Je profesor na Akademiji za glasbo v Zagrebu in idejni vodja edinstvenega projekta v obliki mednarodnega tekmovanja in izobraževanja za klarinetiste: VIMM in ZIMM.
Vabljen je kot žirant na hrvaška in mednarodna tekmovanja.

 

oboa:
prof. Branko Mihanović

Oboist Branko Mihanović je diplomiral na Akademiji za glasbo v Zagrebu in na Državni visoki šoli v Freiburgu pri prof. Heinzu Holligerju. Bil je solo oboist Opere hrvaškega narodnega gledališča v Zagrebu in od 1984 leta prvi oboist Zagrebške filharmonije. Leta 2001 je bil izvoljen v docenta, 2013 pa je prejel naziv rednega profesorja za oboo na Akademiji za glasbo v Zagrebu.
Kot solist je nastopal po Evropi, Kitajski, Združenih državah Amerike in Južni Ameriki ter izvedel mnogo koncertov ob spremljavi renomiranih hrvaških in tujih orkestrov.
V obdobju med 2005 in 2013 je bil imenovan za ravnatelja Opere hrvaškega narodnega gledališča v Zagrebu.
Kot član žirij je sodeloval na domačih in tujih tekmovanjih. Nastopal je z mnogimi komornimi ansambli kot so: Zagrebški pihalni trio, Zagrebški pihalni orkester, ansambel Musica Viva in ansambel Acoustic project.
Snemal je za Croatia records, Cantus, Aquaria records, Orfej in potrebe Hrvaškega radia.
Je dobitnik strokovne nagrade Milka Trnina, ki jo podeljuje Hrvaško društvo glasbenih umetnikov.

 

flavta:
prof. Gaby Pas-Van Riet

Gaby Pas-Van Riet rojena v Essnu, Belgija, je pričela igrati flavto z osmimi leti. 
Uspehi na številnih glasbenih tekmovanjih so pogojevali zgodnji solistični karieri. Prejela je nagrade na priznanih mednarodnih tekmovanjih kot so: ARD tekmovanje München, Aberdeen, Uelzen, Markneukirchen in Pariz. Največja nagrada pa je bila zlata medalja na György Cziffra tekmovanju in nastop z maestrom samim na koncertu po tekmovanju.
Študirala je na Univerzi za glasbo v Antwerpnu, na Flamski Kraljevi akademiji za glasbo, in nato s pomočjo štipendije belgijske vlade s 14. leti postala mlada študentka Univerze za glasbo v Kölnu. Tu je študirala v razredu prvega flavtista zahodnonemškega radia (WDR) prof. Schweglerja in leta 1979 diplomirala z odliko z nazivom solo flavtistka.
Štipendija švicarske vlade ji je v nadaljevanju omogočila študij s Peterom-Lukasom Grafom na Konservatoriju za glasbo v Baslu, kjer  je prav tako diplomirala z odliko leta 1982.
Med leti 1978 in 1983 je Gaby Pas-Van Riet, kot prva flavtistka Orkestra Evropske unije, nastopala pod dirigentskim vodstvom H. von Karajana, D. Barenboima in C. Abadda. Od leta 1983 je prva flavtistka Radijskega simfoničnega orkestra iz Stuttgarta (SWR).

Gaby Pas-Van Riet je članica Festivalnega orkestra v Bayreuthu in gostja svetovno znanih glasbenih festivalov, kot so Casals festival, Tibor Varga festival, Berlinski festival, Festival v Salzburgu in Flandriji.Je profesorica flavte na Univerzi za glasbo in teater v Saarlandu, Nemčija, in gostujoča profesorica na Univerzi za glasbo v Antwerpnu, Belgija.
Od leta 1984 je predavala na mojstrskih tečajih po Belgiji, Franciji, Nemčiji in na Nizozemskem. Kot članica žirije je bila povabljena na mnoga mednarodna tekmovanja. Njena solo kariera je razširjena po vsej Evropi kakor tudi po Združenih državah Amerike, Japonski, državah Bližnjega vzhoda in zajema celoten repertoar za flavto. 
Razpoznavnost je dosegla z mnogimi praizvedbami modernih skladb, od katerih so mnoge iz med njih posvečene tudi njej, kakor tudi s ponovnim odkrivanjem in izvajanjem dolgo izgubljenih romantičnih koncertov (Waelput, Benoit). 
Snemanja in mnoge zgoščenke pričajo o njenih zmožnostih. Med njimi so to posneta dela Fauréja, Jolivetja, Crasa in Tournierja z Linos Harp Quintetom; Poulenca, Milhauda in Piazzole s pianistom Paulom Guldo; skladbe Bacha in Kuhlaua s Peterom-Lukasom Grafom (flavta) in Brunom Caninom (klavir), posnetki s harfistko Renei Yamahata ali zgoščenka "French Trios", z Gunterjem Teuffelom (viola) in Xavierjem de Maistreom (harfa), če omenimo le nekatere.