Iskanje


Mateja Bajt

Mateja Bajt se je kljunasto flavto učila pri Klemenu Ramovšu na Glasbeni šoli Radovljica. Študij je nadaljevala na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju na koncertni in pedagoški smeri, pri slovitem prof. Hansu Marii Kneihsu. Leta 1994 je diplomirala iz glasbene pedagogike ter 1997 z enoglasno odliko zaključila magistrski študij na koncertni smeri iz kljunaste flavte. Za izjemen uspeh je prejela nagrado avstrijskega Ministrstva za znanost. Leta 1998 je na Dunaju zaključila še specializacijo na področju komorne in sodobne glasbe.

Kot solistka in komorna glasbenica koncertira v Sloveniji in drugod po Evropi. Posveča se izvajanju stare glasbe od srednjega veka do poznega baroka, prav tako pa tudi moderne. Sodeluje z uglednimi slovenskimi in tujimi glasbeniki. Izvedla je več prvih izvedb skladb slovenskih skladateljev. Vodi ansambel kljunastih flavt 'Le Phénix' na originalnih renesančnih in baročnih instrumentih, ki je edinstven v našem prostoru.

Leta 2003 je izdala CD-ploščo z glasbo francoskega baroka, z naslovom 'Podoba ljubezni', ki je bila sprejeta s toplo kritiko v Sloveniji, Avstriji in Nemčiji.

Po končanem študiju se je posvečala vzgoji najmlajših glasbenikov na kljunasti flavti na različnih glasbenih šolah. Vzbudila in spodbudila je zanimanje za ta inštrument in željo po nadaljevanju šolanja na srednji in visoki stopnji.

Izdelala je učni načrt za kljunasto flavto za program umetniške gimnazije in akademsko stopnjo. Poučuje na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana ter na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Za izjemne pedagoške dosežke je leta 2019 prejela Škerjančevo diplomo.

Vodi tudi poletne šole ter seminarje za učitelje in učence kljunaste flavte.