Iskanje


Arpad Balazs-Piri

Arpad Balazs-Piri je solo fagotist orkestra SNG Opere in baleta Ljubljana. Srednjo glasbeno šolo je končal v Subotici pri profesorju Gyorgyju Olahu. Visokošolski študij je nadaljeval v Budimpešti na Glasbeni akademiji Ferenc Liszt pri profesorju Gaborju Janotu. Od leta 1998 je bil študent Akademije za glasbo v Ljubljani pri profesorju Božidarju Tumpeju, kjer je leta 2003 diplomiral z odliko. Izpopolnjeval se je na mojstrskih tečajih in bil povabljen v mednarodne mladinske orkestre: Tirol Festspiele Erl., Juenesse Musica Swiss, Europaische Ensemble Akademie.

Prejel je dve prvi nagradi ter zlati plaketi na Državnem tekmovanju mladih glasbenikov Slovenije. Leta 2000 je za izjemne glasbene dosežke prejel Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani. S pihalnim kvintetom Artvento (oboa – Jonatan Mauch, flavta – Matej Grahek, klarinet – Tadej Kenig, fagot –Arpad Balazs-Piri, rog – Andrej Žust) so se leta 2006 udeležili mednarodnega tekmovanja ARD München in se uvrstili na 6. mesto. Koncerte imajo po celi Evropi (Italija, Avstrija, Nemčija, Hrvaška, Srbija, Združeni države Amerike, Albanija, Slovenija). Leta 2008 so izdali tudi prvo zgoščenko za nemško založniško hišo Trio-Verlag.

Nastopil je kot solist ob spremljavi orkestra ljubljanske opere pod vodstvom dirigenta Lorisa Voltolinija in s subotiško filharmonijo. Poučuje na Glasbeni šoli Koper, poučeval pa je tudi na Glasbeni šoli Grosuplje, kjer je njegov učenec Nejc Umek prejel prvo nagrado ter zlato plaketo na Državnem tekmovanju mladih glasbenikov Slovenije in bil sprejet na Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana.

Redno sodeluje z RTV-simfoniki, Slovensko filharmonijo in SNG Opera in balet Maribor. Leta 2016 je sodeloval z RCO Concertgebow pod vodstvom Daniele Gattija. Je redni član ter mentor pri mednarodnem mladinskem orkestru Branimir Slokar Academy.

Magistrski naziv je pridobil na Akademiji za umetnost v Novem Sadu pri profesorju Mirku Isaevskem ter Žarku Perišiču.
Dostopnost