Seminar renesančne vokalne improvizacije – prof. Almut Gatz

6
November
Sreda
SGBŠ
Seminar
Almut Gatz je študirala violino in matematiko v Freiburgu, kasneje še glasbeno teorijo pri Eckehardu Kiemu. Nanjo sta pomembno vplivala Petra Müllejans in Winifried Toll. Poleg poučevanja na raznih fakultetah je poučevala glasbeno teorijo na RSH Düsseldorf ter metodologijo glasbe v Freiburgu. Vodila je več zborov in je aktivna violinistka. Od oktobra 2017 je profesorica glasbene teorije in solfeggia na Hochschüle für Musik v Würtzburgu.

Prof. Gatz že vrsto let na seminarjih predava o vokalni kontrapunktični improvizacijski praksi chanter sur le livre (cantus super librum), s pomočjo katere lahko dodajamo enega več glasov na dano melodijo ali cantus firmus. Solmizacija s pomočjo heksakordov, ki je bila v rabi že v srednjem veku, služi kot pomoč za orientacijo v tonalnem ali modalnem okolju ter kot pomoč pri kanonski improvizaciji (improvizaciji s kanoni). Vokalni ansambel Le chant trouvé, ki je bil ustanovljen v okviru predavanj na Hochschüle für Musik v Würtzburgu, predstavlja tovrstno prakso in koncertira tako v Nemčiji kot drugod po Evropi (Francija, Belgija, Italija).

Prijava na seminar

Vaša prijava velja za celoten seminar.

Brošura

Seminar je izvrstna priložnost za vse, ki bi radi razširili svoje znanje glasbene teorije in jo s pomočjo improvizacije povezali z izvajalsko prakso: dirigente, zborovodje, učitelje, pevce ter seveda za dijake in študente.

Udeleženci bodo v treh dneh spoznali osnove tehnike vokalne improvizacije na solmizacijske zloge z uporabo heksakordov. Tehniko bodo pod vodstvom prof. Gatz preizkusili v manjših skupinah, v petek zvečer, pa bodo svoje veščine predstavili še poslušalcem na krajšem koncertu.

Ure:

  • 14:00 – 18:00
  • Petek po 18:00: zaključek seminarja s krajšim koncertom

Trajanje:
6. – 8. 11. 2024

Rok prijave:
do 31. 10. 2024

Cena:

  • 30 € na udeleženca

Kotizacijo je potrebno poravnati najkasneje do pričetka seminarja.

Podatki za plačilo:
Caro Music, umetniško ustvarjanje, Rok Rakar s.p.
Dav. št.: 85122262
Habjanova ulica 9A, Šmarca, 1241 Kamnik
IBAN: SI56 6040010032123673

Dodatne informacije:
e: katarina.pustinek@kgbl.si
t: 031 630 611

 

Potrdila o udeležbi na seminarju bo mogoče uveljavljati za pridobivanje točk na MIZŠ pri napredovanju v nazive: 0,5 točke za 8 šolskih ur.