Iskanje


Komorni zbor KGBL-14. mednarodno tekmovanje "Gallus" Maribor

Datum novice: 03.05.2017

14. mednarodno tekmovanje ''Gallus'' Maribor 21.-23.4.2017
Komorni zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana
dirigent Ambrož Čopi

  • uvrstitev v finale

  • 2. mesto

  • najboljša slovenska zasedba

 

Komorni zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana se je pod vodstvom Ambroža Čopija predstavil na prestižnem 14. mednarodnem zborovskem tekmovanju ''Gallus'' Maribor. Tekmovanje sodi med šest najzahtevnejših evropskih tekmovanj katerih zmagovalci se vsako leto potegujejo za prestižen naziv zmagovalca za Veliko nagrado Evrope v zborovskem petju.


Foto: Janez Eržen

Letos je bilo tekmovanje na visokem nivoju, zato so dirigent in člani zbora izredno zadovoljni s svojo uvrstitvijo, vzdušjem ter organizacijo. Odrska izkušnja, adrenalin in medsebojna povezanost članov v čutnih interpretacijah skladb na mariborskem odru Unijonske dvorane bo ostala nepozabna.

Vizija v sinergiji med dirigentom, pevci, skladatelji in zborovodji v zboru, ki svojo pot začenjajo, daje zboru svojevrsten pečat. Predvsem pa oblikuje novo generacijo mladih glasbenikov skozi vredne, pozitivne izkušnje in znanja, ki jih potrebujejo za ustvarjalno in navdahnjeno umetniško pot v bodočnosti.

Štirje natopi, več kot 45 minut tekmovalnega programa pred zbor postavlja tako programsko kot izvedbeno zahtevno nalogo. Zbor se je predstavil na tekmovanju s kar 11 skladbami slovenskih avtorjev, od tega so bile štiri (Matej Kastelic, Črt Sojar Voglar, Lojze Lebič, Tadeja Vulc) napisane prav za Komorni zbor KGBL ter drugimi deli iz svetovne zakladnice. Zbor je prepričal žirijo s svojim zvokom, odrsko prezenco in poglobljeno umetniško interpretacijo predstavljenega repertoarja.   

Komorni zbor KGBL bo svojo uspešno sezono zaključil z nastopom na prireditvi MO Ljubljana na Ljubljanskem gradu 9. maja 2017.

ČLANEK O TEKMOVANJU (Branka Kljun, spletna revija ''Naši zbori''):
http://nasizbori.jskd.si/komisija-pred-zahtevno-nalogo/

Povzetki iz članka:

''...Tudi za Ambroža Čopija sem vesel, všeč mi je njegov način dela z mladimi. Odličen zborovodja in skladatelj je, njegova glasba je zelo zanimiva in zelo zahtevna. Slovenska zborovska glasba je v dobrih rokah. Lansko leto sem bil v žiriji vaše Naše pesmi, slišal sem veliko odličnih slovenskih zborov, raven vašega zborovskega petja je izjemno visoka, zvok vaših zborov je zelo poseben, občudujem njegovo barvo. Ambrož Čopi je eden najboljših vaših zborovodij.«

(Ints Teterovski, dirigenta latvijskega Youth Choir Balsis, žirant lanskoletnega državnega tekmovanja Naša pesem v Mariboru)

»Mislim, da smo Slovenci še vedno v vrhu evropskega če ne svetovnega zborovskega petja, naš zvok je lep, naša intonacija je dobra, naš repertoar je svež in zanimiv in ti trije ansambli so zagotovo več kot častno in glamurozno zastopali našo umetnost. Zelo sem ponosna nanje in na njihove vrhunske uvrstitve.«
(Karmina Šilec, predsednica žirije, Slovenija)
''... zbor Konservatorija je odličen, pa tako mladi so. Čudovito je, da izvajajo glasbo na tako visoki ravni. Zelo zelo všečno, lepo.«

(Maria Gamborg Helbekkmo, članica žirije, Norveška)

»Zbor Konservatorija je odličen, pa tako mladi so. Čudovito je, da izvajajo glasbo na tako visoki ravni. Zelo zelo všečno, lepo.« (Gabriel Baltes, član žirije, Španija)

    

    

    

    

    
Foto: Janez Eržen

POSNETKI:
Črt Sojar Voglar (1976): O MAGNUM MYSTERIUM (božični responzorij) 
https://www.youtube.com/watch?v=qxhTq4FCgUc&t=161s

Kim Andre Arnesen (1980): EVEN WHEN HE IS SILENT (anon. 20. st.) 
https://www.youtube.com/watch?v=uC5JLqS96as&t=70s

Albert Becker (1834–1899): GEBET, Op. 36: II. Bleibe, Abend will es werden (Franz Alfred Muth) 
https://www.youtube.com/watch?v=jP8N-iqVbt4&t=2sAmbrož Čopi


Dostopnost