Umrl je Henrik Neubauer (1929 – 2024)

2. 9. 2024 / GBŠ, SGBŠ, VBŠ

V 96. letu starosti je preminil baletni plesalec, koreograf, režiser, publicist in pedagog Henrik Neubauer.

Z našim konservatorijem je bil tesno povezan. V vlogi koreografa in režiserja je k sodelovanju v plesnih in glasbenih projektih povabil številne generacije učencev in dijakov baletnega oddelka. V lepem spominu ga imamo tudi vsi pedagogi, s katerimi je sodeloval. Naše zadnje sodelovanje je bilo leta 2018 pri projektu Belin, baročna opera v treh dejanjih.

­­Gospod Henrik Neubauer se je zavzemal tudi za izobraževanje mladih baletnikov po zaključeni srednji stopnji. Bil je eden glavnih ustanoviteljev Višje baletne šole. Njegova ideja je bila ustanoviti šolo za baletne učitelje in tako je bil prvotni program balet tudi zastavljen. V tistem obdobju je na šoli tudi predaval. Kasneje se je program prenovil in se tudi vsebinsko oblikoval v takega, kot je danes, ko nadaljujemo idejo z izobraževanjem višjih baletnih plesalcev.

Ob stoti obletnici Konservatorija je sodeloval tudi pri pripravi zbornika Med ljubeznijo in poklicem. S svojo bogato zapuščino napisanih knjig je poskrbel, da bo znanje s področja baleta tudi za vedno zabeleženo.

Leta 2009 je prejel zlati red za zasluge za izjemno delo in zasluge v kulturnih dejavnostih, zlasti baletu. Prav letos pa tudi Prešernovo nagrado za življenjsko delo.

V slovenskem baletnem prostoru in baletnem izobraževanju je pustil neprecenljiv pečat.